Module 1, Topic 1
En cours

Kleur en gevoelens

 

Screen Shot 2022 08 26 at 4.29.30 PM

 

Kleur en gevoelens

Daarom verschillen de gevoelens die bij elke kleur horen en de symboliek ervan van persoon tot persoon.

Kleuren zijn verbonden met herinneringen en met ons geheugen en lijken onze gevoelens te kunnen veranderen. Natuurlijk heeft dit iets te maken met onze voorkeuren. Sommige studies tonen echter aan dat kleuren heel specifieke effecten kunnen hebben. Zo kan bijvoorbeeld de installatie van blauwe straatverlichting de criminaliteit in onze straten verminderen.

Een andere studie keek naar het verband tussen kleur en prestaties bij het werken met leerlingen. Vóór een examen kregen sommigen een rood etiket, anderen een groen etiket. En het lijkt erop dat de leerlingen met het rode label minder succesvol waren. Deze studie trekt echter veel scepsis aan, omdat verschillende culturen en afstammelingen verschillende dingen associëren met elke kleur.

We moeten dus oppassen voor vooropgezette theorieën. Bovendien kan het effect van kleuren in de tijd beperkt zijn: Als ik mijn kamer blauw verf, kan dat me op korte termijn kalmeren, maar als ik hem elke dag blauw zie, werkt het na een tijdje niet meer. Er is geen gepatenteerd middel om onze gevoelens door kleur te veranderen.

Eigenlijk onthult het gebruik van kleuren iemands emotionele toestand en afhankelijk van onze herinneringen associëren we kleuren met bepaalde gevoelens. Ook al zijn er veel combinaties, het aantal is oneindig.

We kunnen echter wel de leidende principes van kleurensymboliek vaststel en. Een symboliek die marketing goed weet te gebruiken.

Heeft u zichzelf ooit afgevraagd waarom sociale netwerken vaak de kleur blauw gebruiken? Het is bekend dat blauw een kalmerend effect heeft, vertrouwen wekt en de wil tot communiceren stimuleert. In combinatie met wit is het nog effectiever. Dit lijkt logisch, want een rode nieuwsfeed zou er erg agressief uitzien.