Module 1, Sujet 1
En cours

Oefening – Dompel u onder in uw emoties

Young attractive couple having breakfast in bed

Oefening – Dompel u onder in uw emoties

Deze tweede oefening moet u in verschillende stadia van uw sessies gebruiken: Het is een interpreterende oefening, geen creatieve oefening waarbij de patiënt zich in een reeds gemaakt werk verdiept om het te analyseren. Op dit punt zitten we midden in “Ken uzelf”. U bent de leider van deze dialoog tussen de kunstenaar, die uw patiënt is, en zijn werk, dat zijn gedachten onthult.

Het enige materiaal dat u nodig heeft is een kunstwerk dat uw patiënt in eerdere oefeningen gemaakt heeft. Een kunstwerk, ongeacht zijn kwaliteit, is een visitekaartje van onszelf. Zelfs als u probeert een ander werk streek voor streek na te bootsen, zal het resultaat altijd anders zijn. Als we goed kijken naar wat we produceren, kunnen we er onszelf in herkennen.

Het punt van deze oefening is dat we ons vaak niet bewust zijn van de gevoelens die besloten liggen in het schilderij dat we maken. Een kunstenaar die een eerder schilderij opnieuw bekijkt, dompelt zich opnieuw onder in zijn herinneringen. Kunst liegt zelden. Als we onwel waren op het moment dat het werk gemaakt werd, zou dat tot uiting komen.

Het is niet alleen een kwestie van de patiënt vragen om rechtstreeks commentaar te geven op hun kunst. Het kan moeilijk zijn voor iemand om zichzelf te analyseren, zelfs als ze een artiest zijn. Soms zijn de emoties die ze hebben ervaren ook moeilijk onder woorden te brengen.

Hun rol is dus de patiënt te begeleiden en te steunen, zodat hij na een of twee van dit soort sessies in staat is zijn werken zelf te analyseren.

Het kan soms moeilijk zijn over eigen werk te praten, dus is het hier belangrijk een geruststellende omgeving te scheppen.

Vraag uw patiënt zich te concentreren op zijn emoties en niet te veel op wat er afgebeeld wordt. Laat hem zijn eerste indrukken opschrijven, met behulp van korte trefwoorden. Werk dan uit wat zijn woorden betekenen: Is het de vorm of de kleur die hem verdrietig of blij doet voelen? Of is het iets anders op de foto dat hem deze sensatie geeft?

Is het een enkele emotie of voelt hij verschillende complexe emoties?

Uw patiënt moet geleidelijk aan de antwoorden vinden die zijn kunstzinnige werk verklaren: Waarom werd deze kleur gekozen om deze bepaalde emotie te vertegenwoordigen?

Zoals altijd, vergeet niet aantekeningen te maken, vooral over het deel van de foto dat voor de patiënt belangrijk is of over de punten die de patiënt zich herinnert. Als hij een bepaald deel van het plaatje genoemd heeft, vraag hem dan een stuk papier en een potlood te nemen en het opnieuw te tekenen – deze keer groter en met meer detail om deze weergave van zijn emoties te verdiepen.