Module 1, Sujet 1
En cours

Conclusie

Light at the end of a Tunnel

Conclusie

Ongeacht het doelpubliek, mag het doel van een sessie nooit vergeten worden. Bepaalde voorwaarden blijven altijd nodig, ongeacht de pathologie die behandeld wordt, en vooral in uitdagende omstandigheden.

Hier zijn enkele punten om te overwegen: 

Authentiek Zijn

De relatie die je met de patiënt hebt is de kern van de sessie en het succes ervan. Het werkt als een echt sociaal mo- dell, dat de patiënt dan toepast in zijn relatie met anderen. Het is belangrijk om steeds een positieve houding aan te nemen: De manier waarop je reageert is nog belangrijker dan wat je tegen de patiënt zegt.

Je moet gastvrij, warm en actief zijn. Het kan ook nuttig zijn als je soms over je eigen leven praat om een echte vertrouwensrelatie op te bouwen. Je moet weten dat er geen pasklare oplossing is en dat sommige problemen niet overwonnen kunnen worden. Je moet je patiënt zien als ieder ander die met de beproevingen van het leven te maken krijgt.

Laat Creativiteit Ontstaan

Dat is het hele doel van een workshop kunstzinnige therapie en daar moet de vertrouwensrelatie die je tot stand gebracht hebt toe leiden.

In de volgende module zullen we zien hoe we een werkinstructie zo kunnen ontwerpen dat de patiënt zich vrij kan uitdrukken.

Vertrouwen in Het Idee Van Genezing

Het laatste punt is om de patiënt altijd te zien als iemand die de innerlijke capaciteit heeft om de hindernissen die voor hem liggen te overwinnen. Wat de diagnose ook is, je prognose als therapeut kan alleen maar positief zijn – zonder overdrijving, natuurlijk. In zekere zin moeten we verder gaan dan het idee van ziekte: De workshop kunstzinnige therapie is geen plaats om te klagen over je lot, maar om te begrijpen dat er altijd de mogelijkheid is om iets anders te scheppen.

Vanwege de druk en het concurrentievermogen van een academische setting, worden beeldende therapiesessies nog belangrijker in een klinische setting, omdat ze een van de weinige momenten zijn waarop competitie uit de vergelijking wordt gehaald. Ze bieden een uitlaatklep voor vriendschappen en kunnen erg belangrijk zijn bij het creëren van een gevoel van gezelligheid.

Ongeacht het publiek blijven de belangrijkste modaliteiten natuurlijk hetzelfde: de respectvolle en tripartiete relatie: patiënt – kunst therapeut blijft in het middelpunt staan, wat er ook gebeurt. Hetzelfde geldt voor de algemene organisatie van een sessie of workshop met duidelijke en welomschreven doelen en je geloof in het vermogen tot genezing of het welzijn van je patiënt.

De volgende module richt zich op het bepalen van de principes die je zullen helpen je eigen zittingen te bouwen. We gaan dieper in op het proces van een sessie en hoe je ruimte kunt laten voor dialoog, begeleiding en het creatieve proces, zodat je nuttige workshops voor je patiënten kunt ontwerpen.