Module 1, Sujet 1
En cours

Oefening – Levensportret

Oefening – Levensportret

Deze oefening is geschikt voor de eerste sessies. Het stelt je in staat om via de collagetechniek in de artistieke praktijk te treden zonder de pa- nische angst voor het lege blad. Het geeft ook een algemeen idee van de hoop en ambities van de patiënt en meer in het algemeen van zijn idee van het leven.

De bedoeling is de patiënt te vragen elementen uit de brochures en tijdschriften die je gekozen hebt uit te knippen en ze dan samen op een doos te leggen om uit te beelden wat voor hem of haar een geslaagd leven is of wat hij of zij in zijn of haar eigen leven belangrijk vindt.

Door deze inspiratiebronnen te gebruiken in combinatie met je vragen, kun je zijn verbeelding stimuleren. Op deze manier loopt de patiënt niet het risico geconfronteerd te worden met een gebrek aan inspiratie. Dit is een inzichtelijke oefening, want we vinden het vaak moeilijk om onze ambities, dromen en hoop duidelijk te formuleren.

Deze oefening is ideaal voor patiënten die hun doel in het leven niet duidelijk kunnen zien, maar wel willen verbeteren. Het is ook geschikt voor iedereen die een verlies van motivatie of energie voelt en zich op zichzelf moet concentreren om zich de doelen te herinneren die hem met energie en vreugde vervullen.

Onze visie op de toekomst is van cruciaal belang voor ons leven.

Maar niet ieder van ons heeft een duidelijk en precies idee van onze ambities! Het doel is aan dit idee te werken en een werkstuk te maken dat de patiënt helpt zich zijn dromen te herinneren.

Je hebt de volgende materialen nodig om deze activiteit te voltooien:

  • Een groot stuk karton
  • Tijdschriften, brochures, gedrukte bladzijden van het internet, inspirerende afbeeldingen – vergeet niet deze in de loop van de tijd te verzamelen.
  • Schaar
  • Lijm
  • Pennen
  1. Bereid de nodige materialen voor en leg je patiënt de te gebruiken artistieke benadering uit.
  2. Voor het maken van de collage of tijdens het artistieke proces is het nodig hem vragen te stellen over de zin van zijn bestaan. Je kunt hem vragen wat een succesvol leven voor hem betekent, wat hij zou willen doen, naar welke landen hij zou willen reizen, wat hij zou willen leren of wat hem gelukkig maakt. Al de vragen die te maken hebben met de doelen die hij voor zijn leven kan hebben. Dit zal zijn verbeelding stimuleren. Maak aantekeningen want alle antwoorden zijn informatie over de psychologische toestand van de patiënt. Dit is een mooie gelegenheid voor de patiënt om zichzelf beter te leren kennen door middel van dialoog.
  3. Laat de patiënt zijn kartonnen canvas ontwerpen volgens zijn eigen ideeën. Hij kan ook elementen naar eigen ontwerp toevoegen.
  4. De patiënt kan dan het kunstwerk houden, dat een steun voor de dialoog kan worden.
  5. Je kunt deze oefening variëren door ze aan te passen aan een bepaald aspect van het leven van de patiënt: zijn carrière, zijn gezin, zijn wensen, afhankelijk van het probleem dat aan de orde is. Richt je niet alleen op de doelen, maar ook op de middelen om ze te bereiken. Ze kunnen ook in het werk geïntegreerd worden.