Module 1, Sujet 1
En cours

Overleg voeren

Friends huddling in art class

Het doel van een vergadering

Elke sessie is opgebouwd rond doelen, zoals het verbeteren van communicatieve vaardigheden of welzijn. Bepaalde pathologieën roepen heel specifieke problemen op die opgelost moeten worden.

Anderzijds hebben veel patiënten geen specifieke pathologie. De volgende doelstellingen zijn de belangrijkste doelen die u moet nastreven bij het ontwerpen van je workshops: Het is aan u om ze te kiezen in overeenstemming met de context waarin je oefent.

Ontwikkeling van de persoonlijkheid

Dit doel geldt voor elke patiënt die een kunsttherapiesessie bijwoont.

Kunst heeft positieve effecten voor mensen van alle leeftijden. Velen zoeken therapie die hen extra welzijn brengt of hen in staat stelt zichzelf beter te leren kennen. Dit geldt natuurlijk voor iedereen, ook voor patiënten die met bepaalde symptomen naar u toe komen: De eerste stap is de ontwikkeling van de persoonlijkheid.

U uitdrukken door kunst

Het tweede basisdoel van een sessie is het kunnen overwinnen van communicatieproblemen door het gebruik van het artistieke medium.

Of men nu één of meer media gebruikt, ze maken de ontwikkeling mogelijk van bepaalde cognitieve vaardigheden die zowel het bewuste als het onbewuste tot uitdrukking brengen. Of er nu een dialoog is over het gemaakte werk of niet, het doel is in de eerste plaats om zich door middel van kunst uit te drukken – en daarvoor is niet noodzakelijk het gebruik van taal nodig. Het is een bevrijdend doel, vooral voor patiënten die lijden aan trauma’s of sociale vervreemding, of die gewoon moeite hebben hun gevoelens te uiten.

Verken gevoelens

Klinische doelen kunnen een aanzienlijke impact hebben op het leven van een patiënt, vooral als ze de oorzaak van hun pijn niet kennen. Het gaat niet alleen om praten met de therapeut. Ze zijn er alleen om u te helpen uw doelen te bereiken en hindernissen in uw geest te overwinnen.

Het gaat erom met de eigen geest te communiceren via het artistieke gebaar. De dialoog met de kunstzinnig therapeut kan de patiënt in staat stellen dingen over zijn werken waar te nemen die hij niet gezien heeft, maar als er een tolk moet zijn, kan dat alleen de patiënt zelf zijn.

Kunst maakt het mogelijk om uzelf op een andere manier te zien, om uzel beter te leren kennen.

Omzetting van het negatieve

Hier ligt de nadruk op bepaalde activiteiten die angsten en bezorgdheden aan het licht kunnen brengen. Als deze angsten op het werk gereproduceerd worden, lossen ze deze negatieve emoties op.

Op deze manier kunt u uw emoties zien, ze anders voelen en ze begrijpen. Dit is belangrijk om de angsten achter u te laten. Het is een essentieel doel voor traumapatiënten, maar ook voor ieder mens die ergens overheen wil komen. Door een negatieve ervaring in een positieve om te zetten, verandert hij zichzelf. En wat is kunst anders dan een omzetting van geest in materie?

Profiteren van de voordelen van kunst

We mogen echter niet vergeten dat we ons niet in een kunstklas of – school bevinden. Het idee is niet om kunst als zodanig te produceren, maar om de voordelen van kunst te gebruiken. Enerzijds voor de positieve effecten die het creatieve proces met zich meebrengt, en anderzijds voor de dialoog en het begrip die het mogelijk maakt. We blijven binnen een therapeutisch kader waarin het opbouwen van een vertrouwensrelatie en het kennen van de doelen van de patiënt essentieel zijn.

Het oplossen van specifieke problemen

Afgezien van deze hoofddoelen die je voor ogen moet hebben als u een workshop of sessie opzet, hangt de rest af van uw patiënt, van de pathologie die hij misschien heeft, van zijn persoonlijkheid en vooral van het probleem dat hij probeert op te lossen. Het kan gaan om trauma, verdriet, depressie, verlies van zelfvertrouwen of verslavingsproblemen.

Kies in ieder geval de activiteiten die u gaat doen of de media die u gaat gebruiken op basis van het oorspronkelijke probleem. Iemand met relatieproblemen kan bijvoorbeeld meer geholpen worden door groepstherapie dan individuele één-op-één om hun sociale banden met anderen te versterken.

Niet iedereen heeft last van een probleem en sommige patiënten kunnen naar u toe komen met het doel hun welzijn en kwaliteit van leven te verbeteren, vooral in groepstherapieën. Er zijn veel extra punten die ontwikkeld worden in termen van persoonlijke ontwikkeling tijdens een workshop kunstzinnige therapie:

Bewustwording en zelfkennis: Zoals reeds gezegd is dit het eerste voordeel dat kunst biedt. Het biedt een andere kijk op uw eigen leven, die helpt om de innerlijke werking ervan beter te begrijpen.

Verkenning van identiteit: Kunst is een perfecte manier om uzelf te onthullen en te realiseren. Het is een rijk waar niemand is zoals een ander en waar alles uniek is.

Moed en passie: Kunst is een activiteit waarmee uw verloren passie kunt herontdekken en een nieuw deel van uw persoonlijkheid kunt ontdekken. De patiënt kan iets anders doen dat helemaal buiten zijn gewoonte valt. Kunst helpt ook om innerlijke conflicten op te lossen.

Zelfbeheersing: Kunst stelt ons in staat onszelf in de positie van de schepper te plaatsen en een kunstwerk te voltooien terwijl we onze emoties blootleggen. Door kennis en inzicht beheersen en beheersen we!

Behoud van een goede geestelijke gezondheid: Kunst traint de hersenen en bevordert de mentale functie. Kunst helpt ook bij het ontwikkelen van veerkracht bij levensgebeurtenissen.