Module 1, Sujet 1
En cours

Schilderen en tekenen: De verschillende therapieën door middel van de kunsten

creative artist working on colours art drawing picture with brush paint, watercolor paintbrush

Schilderen en tekenen: De verschillende therapieën door middel van de kunsten

Schilderen en tekenen zijn nog steeds de twee belangrijkste methoden van kunstzinnige therapie. Ze maken het mogelijk om een emotie of een ervaring op een abstracte manier weer te geven. Ze zijn geschikt voor iedereen, van jonge kinderen tot oudere mensen. Ook voor mensen die niet graag hun gevoelens delen.

Tekenen kan kinderen met een trauma helpen om complexe gedachten op een realistische manier uit te drukken. Voor velen is tekenen een ontspannende dialoog met zichzelf en dit moet als iets positiefs worden gezien.

We hebben het hier over technieken waarmee de verschillende doelstellingen bereikt kunnen worden:

Tekenen is het medium dat het meest gericht is op realisme en directe weergave. Het is de kern van veel eenvoudige activiteiten. Proberen iets identiek voor te stellen ontwikkelt waarnemingsvermogen en kalmeert. Integendeel, proberen beelden te maken zonder uitgangspunt zal de verbeelding eerder prikkelen. Om uit het enigszins strikte kader ervan te komen, denkt u aan alle vrijere media die bij tekenen betrokken zijn, zoals pastels, houtskool, krijt.

Schilderen maakt een meer abstracte weergave van onze werkelijkheid mogelijk, vooral voor beginners die het moeilijk vinden zich op realisme te richten. Het is een geweldig medium omdat het prettig is om te gebruiken, werk en activiteit verrijkt, en vaak meer inspanning vraagt dan een eenvoudige tekening. Schilderen blijft ideaal voor alle activiteiten waarbij kleuren een rol spelen.

Er zijn veel verschillende soorten verf: Aquarel is perfect om te spelen met transparantie en te werken aan emoties. terwijl acryl of plakkaatverf meer geschikt zijn om op doek of dikkere materialen te werken. Olieverf schilderen is te bewerkelijk voor gebruik in kunstzinnige therapie: het vereist vaardigheid, veel droogtijd en te veel beperkingen. Vergeet ook de speciale kleuren niet: Glanzende, metallic en effectverven. Het is aan hen om deze keuze vrij te maken. Het belangrijkste is dat deze verschillende mogelijkheden uw patiënt aanmoedigen om te creëren.

Inkleuren: De meditatieve voordelen ervan zijn aan het begin van deze cursus al behandeld. Het is handig om altijd wat mandala’s bij je te hebben om in te kleuren, en ook viltstiften en potloden, voor het geval uw patiënten een blokkade hebben of weigeren aan een activiteit mee te doen, en ook als ze even moeten ontspannen.

Later kunt u erover denken de media te veranderen: papier, doek, karton, sjablonen, maar ook de plaatsen waar geoefend wordt! U kunt zelfs een openlucht kunsttherapie sessie overwegen.