Module 1, Sujet 1
En cours

Andere praktijken

Traveling and photography. Young woman with a camera is photographed on the sea beach.

Andere praktijken

De vorige media kunnen worden gebruikt als basis voor workshops kunsttherapie. Schilderen en boetseren zijn gangbare praktijken, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden.

Fotografie

Fotografie is een kunst die niet verwaarloosd kan worden: door te fotograferen komt u weer in contact met de wereld en leert u haar te begrijpen. U leert ook veel over uzelf en uw perceptie van de wereld, wat ook uw welzijn kan verbeteren. Alleen al door naar een foto te kijken, bent u al actief, want door te observeren geeft u er betekenis aan. Dit geldt ook voor commentaar geven op een kunstwerk. Dit zou ook het onderwerp van enkele van je sessies kunnen zijn.

Fotografie vereist dat u over de nodige apparatuur beschikt of dat uw patiënt zijn of haar eigen camera heeft. Het gebruik van dit medium kan helpen om even expressief te communiceren als met een collage: door de gezichtshoek of het detail van de foto te kiezen, geven we een bepaalde betekenis aan de werkelijkheid die we waarnemen.

U kunt groepsfotografie ook gebruiken tijdens uitstapjes of workshops waarbij de deelnemers de opdracht krijgen om foto’s te maken voor de volgende sessie.

Digitale middelen

Denk ook aan de beschikbare digitale middelen! Natuurlijk geven we de voorkeur aan een klassieke kunstpraktijk, maar voor sommige patiënten kan het gebruik van tablets of aanraakschermen heilzaam blijken. Het hangt allemaal af van de relatie die u (of uw patiënten) met technologie hebben. 

Recycling

Er zouden geen beperkingen moeten zijn aan wat in een workshop kunstzinnige therapie gebruikt kan worden! Recycle zo veel mogelijk en moedig uw patiënten aan hetzelfde te doen. Het kleinste karton dat overblijft kan gebruikt worden voor activiteiten. Verzamel dus zo veel mogelijk materiaal. Denk ook aan landschapskunst, die tijdens uitstapjes gedaan kan worden. De deelnemers maken met natuurlijke materialen (zonder de natuur te beschadigen, natuurlijk: gebruik afgevallen takken of dode bladeren).