Module 1, Sujet 1
En cours

Een paar kleuren meer?

Fragment. Multicolored texture painting. Abstract art background

Een paar kleuren meer?

Bruin is de kleur van aarde, stabiliteit, evenwicht en steun. Het wordt vaak in verband gebracht met familie, bescherming en een gevoel van plicht en verantwoordelijkheid. Overmatig gebruik van deze kleur wijst op een sterke behoefte aan waardering en steun. Het is ook de schaduw van fysieke veiligheid en een comfortabele en warme omgeving.

Goud neemt veel van de kenmerken van geel aan, maar blijft een bijzondere tint omdat goud de eigenlijke kleur van licht is.

Het staat voor succes, zelfs triomf, maar ook voor luxe en elegantie. In tegenstelling tot bruin wordt deze kleur geassocieerd met materiële zekerheid.

Goud wordt toegeschreven aan mannelijke energie, terwijl zilver meer staat voor vrouwelijke energie. Deze kleur is warm, optimistisch en positief. Goud, zilver en brons zijn uitstekend te gebruiken in een sessie.

Zwart is niet echt een kleur op zich, en toch is deze tint alomtegenwoordig in ons leven. Zwart wordt geassocieerd met mysterie, duisternis en geheimen, maar het is niet altijd een aanwijzing voor een duistere stemming. Zwart staat vaak voor wat verborgen is. Het is de barrière tussen de buiten- en binnenwereld en stelt voor wat we niet kennen. Zwart staat voor alle kleuren die geabsorbeerd worden, waardoor er helemaal geen licht meer is: Zwarte kaften en witte oplichten.

Zwart en wit vullen elkaar inderdaad aan als ying en yang.

Wat zwart verduistert, verlicht wit. Het is de tint van zuiverheid, onbevlektheid en onschuld. In de kleurenpsychologie wordt wit geassocieerd met het verlangen naar een nieuw begin en de drang tot verheldering. Het is een evenwichtige samenstelling van alle kleuren van de spectra.

Grijs is een mengsel van zwart en wit. Daardoor is het de neutrale kleur bij uitstek. Het is onafhankelijk en onpartijdig: het is de kleur “zonder keuze”. Vanuit het oogpunt van kleurenpsychologie is het de kleur van het compromis. Maar zijn neutraliteit is vergankelijk: hoe dichter het grijs bij zwart ligt, hoe dramatischer en mysterieuzer het wordt. Hoe dichter het grijs bij wit ligt, hoe helderder en levendiger het is. Deze kleur drukt dus bevrijding uit van de chaos van de wereld door permanentie en stabiliteit.