Module 1, Sujet 1
En cours

Kleurentherapie

Colorful house facade in La Boca, Buenos Aires

Kleurentherapie

In de discipline chromotherapie wordt kleur gebruikt omdat elke kleur in onze omgeving een effect op ons kan hebben. Chromotherapie houdt dus in dat we bepaalde delen van ons lichaam blootstellen aan verschillende kleuren door middel van lichtstraling. Zo is groen bekend om zijn antiallergische en antibiotische eigenschappen, terwijl magenta gebruikt wordt als afrodisiacum.

In kunsttherapie is het niet de kleur zelf die ons interesseert. Het is eerder de manier waarop deze kleuren gekozen, aangebracht en gevoeld worden. De keuze van kleuren is ongetwijfeld de meest fundamentele stap in de schepping van een kunstwerk. Het is even belangrijk als de keuze van een vorm of een voorwerp dat uitgebeeld moet worden.

Door een donkerdere of lichtere tint te kiezen, verandert de kunstenaar de boodschap die hij overbrengt. De patiënt zal soms bewust een kleur kiezen waarvan de betekenis vrij duidelijk zal zijn.

Maar ook zijn onbewuste keuzes kunnen onthullend zijn. Vragen over de gekozen kleuren zijn daarom een essentieel onderdeel van het gesprek dat je met je patiënt voert, want ze stellen hem in staat zijn gevoelens te uiten.