Module 1, Sujet 1
En cours

Psychotherapie en kunstzinnige therapie

Giving individual psychotherapy

Psychotherapie en kunstzinnige therapie

Hoewel psychotherapie en kunstzinnige therapie elkaar aanvullen, zijn er toch enkele verschillen. Deze twee benaderingen verschillen ook van de methoden voor persoonlijke ontwikkeling. Al deze methoden onderstrepen echter een nieuwe visie op de mens die dankzij zijn eigen innerlijke krachten kan veranderen.

Een methode moet een specifiek doel hebben om een bepaald resultaat te bereiken. In deze zin lijkt kunstzinnige therapie soms meer op psychoanalyse. In feite werkt kunstzinnige therapie veel met het onbewuste zonder van tevoren te weten wat daar te vinden is.

Kunstzinnige therapie helpt ons het creatieve proces op gang te brengen en stelt ons in staat een actieve deelnemer te zijn in ons eigen leven.

De driehoeksverhouding tussen patiënt, therapeut en kunstwerk staat daarom centraal in de kunstzinnige therapie. Het kunstwerk is dus het resultaat van het proces, een projectie van het onbewuste van het individu. Het is dus meer dan alleen psychotherapie die kunst als medium gebruikt. Het is een discipline op zich, gebaseerd op dialoog en luisteren.