Module 1, Sujet 1
En cours

Review and Select Advertising Options

Wrapped up in Creativity

Kunst en creativiteit

De volledige geschiedenis van kunst en creativiteit zou waarschijnlijk honderden bladzijden vergen. Sinds het Stenen Tijdperk heeft de mens kleuren en vormen gebruikt om zijn gevoelens uit te drukken.

Plato begon een beschouwing over de effecten van kunst op de mensheid. De filosoof bekritiseerde kunst omdat het slechts een imitatie is, een nabootsing van de werkelijkheid, maar hij benadrukte toch de positieve effecten ervan op de mens.

De term “schepping” heeft een Bijbels achtergrondverhaal. Het wordt in verband gebracht met dit beeld van God, die de wereld bedacht en schiep in zeven dagen. In de kunst verscheen dit concept voor het eerst rond 1800 en daagde de klassieke reproductie uit. Van toen af ontwikkelde de kunst zich van een getrouwe en klassieke weergave van de werkelijkheid tot de abstracte uitdrukking van de moderne kunst.

In de 17de en 18de eeuw verdween het idee van objectieve en universele “schoonheid” en maakte plaats voor subjectiviteit en individuele smaak. Het idee van creativiteit verhuisde geleidelijk naar het centrum van de kunst. Het verwijst naar de innerlijke, onaangeboorde artistieke vermogens die ieder mens in zich heeft om iets te scheppen. In de jaren 1960 en 1970 werd dit idee een centraal maatschappelijk thema.