Module 1, Sujet 1
En cours

Strategies for building strong relationships with clients and providing ongoing support and guidance

Multiracial senior men and women discussing during group therapy session

De voordelen van groepstherapie

Groepstherapie dient meestal als aanvulling op individuele therapie.

In kunsttherapie kan het anders zijn: afhankelijk van de mensen op wie het gericht is, kiezen we het ene of het andere. In een klinische context maakt kunstzinnige therapie meestal deel uit van workshops.

Elke aanpak heeft zijn voordelen.

Individuele therapie richt zich op de dialoog met de patiënt. Bij groepstherapie daarentegen gaat het om het vergelijken van standpunten en ervaringen en het doen van gezamenlijke activiteiten met elkaar.

Meestal komen patiënten in een groep bij elkaar vanwege een gedeelde pathologie, maar dit is geen voorwaarde. Het is echter goed om te kunnen delen met iemand die in dezelfde situatie zit als u. De bedoeling is dat we samenwerken om de gevolgen van dezelfde pathologie te verminderen en dat we samenwerken.

De groepsworkshop kunsttherapie is een kans om nieuwe mensen te ontmoeten en sociale banden te ontwikkelen. Het is zelfs nog waardevoller als u zich in een klinische omgeving bevindt of als u op leeftijd bent. De emoties van elke deelnemer zijn belangrijk, want de groep is een combinatie van eigenaardigheden en evolueert naar gelang de rijpheid van de leden.

De benadering van groepstherapie brengt elementen die in een individuele sessie niet bestaan, want als u tegenover een groep staat, staat u tegenover de wereld. De individuele aanpak maakt het mogelijk, om een balans op te maken, elkaar beter te leren kennen en bepaalde problemen aan het licht te brengen. De groepsbenadering brengt naar voren wat het individu vormt, d.w.z. wat hem omringt. De ander is ook een projectie van het zelf die ons in staat kan stellen vooruit te komen in de kennis die we van onszelf hebben.

Het is een benadering die ideaal is voor mensen die lijden aan angstige stoornissen, paniekaanvallen, gebrek aan zelfvertrouwen, psychosomatische aandoeningen, isolement of verslavingsproblemen. Groepskunsttherapie is bijvoorbeeld ideaal voor een groep alcoholisten of drugsverslaafden, omdat de andere mensen ook een vorm van steun zijn.

Als een groep niet werkt

Het kan gebeuren dat een groep niet werkt. Dit moet zorgvuldig en snel aangepakt worden, want groepstherapie mag geen negatieve gevolgen hebben. Als de behoeften van alle deelnemers niet met elkaar overeenstemmen en elkaar niet aanvullen, kan dat tot conflicten en communicatiemoeilijkheden leiden. Dit zou het tegenovergestelde zijn van wat kunsttherapie zou moeten vergemakkelijken.

Kunstzinnige therapie is bedoeld als communicatiemiddel binnen de groep, zodat iedereen zich op zijn eigen manier kan uitdrukken. Men moet zowel communicatiemoeilijkheden kunnen herkennen als de dynamiek van de groep begrijpen. Het is belangrijk dat ieder zijn plaats in de groep vindt.

Laten we eens kijken naar enkele eenvoudige activiteiten die ideaal zijn voor de eerste sessies in groepswerk en die iedereen in staat stellen zich te uiten. We zullen anderen bespreken als we de verschillende soorten kunstzinnige media bekijken. Dit geeft u een idee van wat voor soort activiteiten in de groep gedaan kunnen worden.

De muur van vriendschap

Een heel eenvoudige activiteit: Maak een groot spandoek met de woorden “Een vriend is iemand die…”. Vraag de patiënten dan deze muur in te vullen met plaatjes en woorden waarvan zij denken dat ze de zin vervolledigen. Bespreek samen de resultaten.

Het kind in mij

Vraag iedereen om zichzelf als kind op een stuk papier te tekenen. Vraag uw patiënten dan om er plaatjes en woorden bij te zetten die dat kind alles geven wat het nodig heeft.

Gelukkige herinneringen

Vraag elke patiënt een herinnering te delen die hem of haar gelukkig maakt. Dit is een acteeractiviteit die veronderstelt dat de groep elkaar al kent: de persoon die zijn herinnering vertelt kiest andere leden van de groep om te acteren. De anderen observeren en becommentariëren het tafereel door hun eigen emoties te uiten.