Module 1, Sujet 1
En cours

Symbolische gids van de kleuren

National flags

Symbolische gids van de kleuren groen

Groen, smaragdgroen of papegaaiengroen, herinnert ons vooral aan wat ons op de planeet omringt: de natuur en dus het leven.

Het is een kalmerende kleur, even rustgevend als de contemplatie van de natuur. Het opent de weg naar meditatie en toont een behoefte aan evenwicht, ruimte en genezing. Als we aan groen denken, denken we aan onze autonomie, onze vrijheid en weidse open ruimten. Het draagt ook waarden van neutraliteit en onthechting in zich: het is geen agressieve kleur en wordt in onze westerse cultuur geassocieerd met geluk, zoals te zien is in het symbool van het klavertje vier. Het is ook de kleur van het groene verkeerslicht en dus van toestemming. Groen heeft, zoals alle kleuren, ook een negatieve betekenis: het kan de keerzijde van de medaille zijn, ongelukkig zijn, en soms ook het beangstigende en het verontrustende.

Geel

Laten we beginnen met geel, de helderste kleur in ons spectrum, die geassocieerd wordt met licht, zon en helderheid in het algemeen. Het is echter een dubbelzinnige kleur die niet altijd een goede reputatie heeft. U moet teruggaan naar de oorsprong ervan om te begrijpen waarom geel zo weinig voorkomt in onze lievelingskleuren. In de Middeleeuwen stond geel in contrast met goud, dat veel gebruikt werd. Aan het laatste kleefde dan ook alle warme symboliek van zonlicht. Geel werd beschouwd als een erg flauwe kleur, maar vooral als een kleur die een imitatie van goud leek te zijn. Daardoor werd het geassocieerd met bedrog en leugens. De negatieve symboliek van geel bleef bestaan: Tegenwoordig wordt het soms geassocieerd met de uitdrukking “bedrogen worden”. De kleur heeft echter een sterk positief aspect, want het is een kleur die vreugde uitdrukt en ons stimuleert. Het is de kleur van beweging. In China kleedde de keizer zich in het geel en de kleur wordt geassocieerd met macht. Men zegt zelfs dat het als een echt psychisch stimulerend middel werkt, een symbool van energie.

Appelgroen

Appelgroen gebruikt soortgelijke symbolen als groen, maar is verfrissender en opwekkender. Het is het groen van bloeiende knoppen en voorjaarsochtenden, een groen met een paar spatten geel om het op te fleuren. Het is de eerste kleur in het spectrum die de verbinding legt tussen warme en koele kleuren. Het wekt waarden op als begrip en openheid voor anderen, verdraagzaamheid en flexibiliteit, en ambitie. Het is de eerste gedurfde kleur die de schilder op zijn palet kiest als hij een fris en lichtgevend landschap wil afbeelden. Het herinnert ons aan de noodzaak om te leren en nieuwe ontdekkingen te doen.

Turkoois

Ah, het turkoois! De kleur van het water dat zich tot in het oneindige uitstrekt – de kleur van de zee en de blauwe lagunes.

Het is een tint blauw en groen, heel aquatisch, en roept vloeiendheid en dromen op. Het is een van de rustgevendste en zuivere kleuren van het spectrum. De blauwe kleur dringt het oog binnen en lijkt een nieuwe dynamiek over te brengen. Deze nieuwe dynamiek is gebaseerd op ideeën van transformatie en evolutie.

Voor de Azteken is turkooisblauw de kleur van de zon. De steen waar de naam vandaan komt werd gebruikt om kostbare sieraden van te maken.

Helder blauw

Deze andere tint blauw verwijst naar de lucht. Het herinnert ons aan oneindige gebieden die we niet volledig kunnen waarnemen en aan andere dimensies, zoals die van dromen en fantasie. Deze kleur wordt ook hemelsblauw, mangaanblauw of cyaan genoemd. Het is de koudste tint in het spectrum. De kleur blauw doet denken aan de lucht, maar niet zomaar een lucht, maar een daghemel zonder wolken aan de horizon. Het is een vluchtige, luchtige kleur. Het roept waarden op van delen, communiceren en uitwisselen met anderen. Blauw, in zijn meer negatieve betekenis, kan zowel melancholiek of twijfel overbrengen als een rusteloze geest. Afhankelijk van de tint drukt blauw zowel het heldere als het onduidelijke uit.

Ultramarijn

Ultramarijn blauw is wat we zien als de dageraad aan de horizon verschijnt. Een blauw dat iets donkerder is dan het blauw van de lucht dat een mengsel is van dag en nacht. Het wordt ook wel azuurblauw genoemd. Het is een kalmerend blauw dat een zekere sereniteit uitdrukt. Het stelt ons in staat om geconcentreerd en aandachtig te zijn. Deze kleur is een perfecte bondgenoot tegen stress! Het stelt de verbinding voor tussen hemel en aarde, het onbekende en het bekende. Men zegt dat men in Mesopotamië geloofde dat het universum van lapis lazuli gemaakt was.

Donker blauw

Dit laatste blauw is het donkerst, het is vol mysterie en duisternis.

Middernachtblauw of indigoblauw verwijst naar de nachtelijke hemel, de rustende oceaan en zijn onzichtbare diepten. Het is een zeer ambivalente kleur met negatieve en positieve aspecten. Het drukt dus duisternis en het ondoorgrondelijke uit – en soms zelfs heel duistere gedachten. Het is ook een kleur die appel eert aan slaap en de wereld van dromen. Maar het is vooral een kleur die harmonie en meditatie uitstraalt. Het is dit blauw dat in de Noordse traditie de mantel van Odin en de Wijzen bedekt: het heeft iets magisch en mysterieus over zich. De kleur wordt vaak in verband gebracht met spiritualiteit, omdat zijn koude tint tot nadenken stemt.

Lila

Lila is een fijne mengeling van blauw en rood en combineert zo de deugden van stabiliteit enerzijds en energie anderzijds. Het is daarom een kleur die zowel kalmerend als stimulerend werkt en vaak geassocieerd wordt met macht, adel en ambitie. Lila komt niet veel voor in de natuur, het is een zeldzame en mysterieuze tint: u vindt lila in sommige bloemen, in lavendel of sering, wat tere en kostbare bloemen zijn. Het is een schaduw waarvan gezegd wordt dat hij de nerves en de geest kalmeert en het goddelijke naar boven brengt. Het wordt vaak in verband gebracht met het spirituele en is een mengeling van warme en koele kleuren die de verbeelding en creativiteit stimuleren. Maar zoals alle zeldzame tinten wordt ook deze kleur in overvloed soms als somber ervaren.

Magenta

Magenta, combineert rode en violette tinten. Deze kleur wordt vaak geassocieerd met iets vrouwelijks, hoewel dat in de loop van de geschiedenis niet altijd het geval geweest is. Bovenal staat deze kleur voor iets emotioneels. Het is een kleur van evenwicht die u doet nadenken over het evenwicht in uw leven. Het wordt geassocieerd met sterke emoties, zoals een vurige hartstocht, maar ook met een gevoel van zelfreflectie dat geassocieerd wordt met de kalme energie van violet. Het is de kleur van de liefde, de kleur die geassocieerd wordt met het hart. Het inspireert tot geduld, aanvaarding en vriendelijkheid. Het is een uitgesproken optimistische kleur, die doet denken aan schoonheid in haar verfrissendste vorm.

Rood

Rood en alle daarvan afgeleide tinten staan voor energie, hartstocht en actie. Rood wordt in verband gebracht met onze primaire lichamelijke behoeften en onze behoefte om te overleven. Het is de kleur van vlees en bloed, en zijn energie is uitgesproken mannelijk.

Het is ook een kleur die geassocieerd wordt met seksualiteit, stimulatie en onze intiemste passies. Het symboliseert dus een energie die, afhankelijk van het voorwerp waarop ze gericht is, positief of negatief kan zijn.

Het drukt zowel woede als hartstocht uit. In feite is het een kleur die als voorgerecht gebruikt wordt in de meeste ketenrestaurants. In sommige culturen, vooral in China, wordt rood geassocieerd met geluk. Het kan ook negatief zijn. Het drukt zowel woede als hartstocht uit. In feite is het een kleur die als voorgerecht gebruikt wordt in de meeste ketenrestaurants. In sommige culturen, vooral in China, wordt rood geassocieerd met geluk.

Scharlakenrood

De scharlakenrode kleur komt overeen met een heel helder, nog vuriger rood: het symboliseert moed, hartstocht, vreugde en warmte. Net als violet was het een tint die geassocieerd werd met de hogere sociale klassen omdat hij vroeger moeilijk te verkrijgen was. Scharlaken was daarom een symbool van rijkdom. In negatieve zin is het ook de kleur van ondeugd, begeerte en de kleur van menselijk bloed. Het werd in sommige godsdiensten geassocieerd met ontrouw, maar werd ook door geestelijken gedragen als de kleur van Christus.

Oranje

De kleur oranje mengt de energie van rood met de vrolijkheid van geel. We associëren deze kleur met de zon, met enthousiasme, met verandering en met vertrouwen. Het is een kleur die mededogen en warmte uitdrukt, vreugde en creativiteit, en algemeen welzijn. Het is een emotionele energie die gedeeld wil worden. Het is de kleur van vlammen, extravagant en levendig, maar minder agressief dan rood omdat het de kalmerende kwaliteiten van geel behoudt. In de marketing wordt deze kleur gebruikt als symbool van integratie en veiligheid. Het is een schaduw waarvan gezegd wordt dat hij helpt bij het nemen van beslissingen. Het is ook de kleur van dingen die zich ontwikkelen en van een veranderingsproces: de bladeren die vallen in de herfst of de oranje weerkaatsing van de lucht aan het eind van de dag.