Voor de bijeenkomst
Voor de bijeenkomst
Binnen het kader van groepstherapie
Of het nu om groeps- of individuele therapie gaat, de sessie of workshop zal altijd een referentiepunt zijn en tevens een belangrijk moment van welzijn voor uw patiënt. Het mag nooit een negatieve ervaring zijn. Dit begint met de voorbereiding van je sessies. In het kader van groepsworkshops moet u, afhankelijk van het klinische beeld, eerst een individuele ontmoeting regelen om kennis te maken en zo een eerste contact te leggen en te bevestigen dat de patiënt aan de workshop wil deelnemen.
Het zal hem ook in staat stellen zich meer geïntegreerd te voelen als hij de workshop bijwoont. De eerste stap in een sessie is het verwelkomen van de patiënt of de deelnemers, die een andere wereld binnenstappen als ze uw workshop bijwonen: Het is alsof ze hun jas uittrekken om een kunstjas aan te trekken als ze dat willen. Dit gebaar kan een van de eerste manieren zijn om het begin van de sessies te ritualiseren. De patiënt glijdt zo in de huid van de kunstenaar.
Voor een groep begint de sessie met een welkom aan de nieuwe deelnemers, een tijd voor gesprek en een inleiding tot de activiteit en het groepsleven. U bent vrij om uw workshop kunstzinnige therapie naar een andere locatie te verplaatsen. U kunt bijvoorbeeld naar een tentoonstelling gaan of een kunstwerk maken van een landschap.
In tegenstelling tot individuele therapie hebben bij groepstherapie de deelnemers meestal te maken met hetzelfde probleem dat behandeld moet worden. Daarom moet u uw workshops zo organiseren dat u het probleem aanpakt en passende doelen stelt.
Het kan een goed idee zijn om zichzelf en elk van de deelnemers aan de workshop te verplichten tot een vertrouwelijkheidsovereenkomst over wat ieder gezegd heeft.
De sessie is daarom meer gestructureerd dan in een individuele setting. Dit komt omdat de activiteit niet het enige aandachtspunt van deze sessie is: u moet weten hoe u uw groep kunt leiden. Vraag de deelnemers steeds 5 minuten van tevoren te komen, zodat iedereen voldoende tijd heeft voor de verschillende activiteiten. Stiptheid speelt ook een rol bij de ritualisering van de zittingen. En natuurlijk moet u zelf ook altijd stipt op tijd zijn!
Vergeet niet om vanaf het begin enkele regels vast te stellen, zodat u soepel kunt samenwerken. Dit houdt in dat u elkaar niet onderbreekt, respectvol bent, elkaars werk niet beoordeelt en geen materiaal beschadigt.
Dit alles moet gebeuren zonder de patiënten zich als kinderen te laten voelen en zonder de samenstelling van de groep te vergeten.
Binnen het kader van een individuele therapie
In de context van individuele therapie is de eerste ontmoeting even cruciaal. Deze ontmoeting moet de basis leggen voor een vertrouwensrelatie tussen u en uw patiënt. Het kan echter voorafgegaan worden door een telefoongesprek of een persoonlijk gesprek om de specialiteit voor te stellen en een eerste verstandhouding tot stand te brengen. Het is ook een gelegenheid om u af te vragen wat u patiënt ertoe gebracht heeft kunsttherapie te zoeken, wat zijn momentatie is en welke relatie hij tot nu toe met kunst gehad heeft. Dit kan je helpen om de eerste workshops te kiezen of om enkele doelen te stellen.