Module 1, Sujet 1
En cours

Voorbeelden voor individueel ontwerp Japanse boom

Young woman drawing in apartment. Brunette charming lady in beige blouse painting on paper sheet an

Voorbeelden voor individueel ontwerp Japanse boom

Materiaal (voor elke deelnemer):

  • Inkt: zwart of gekleurd
  • Inktkwast
  • Witte vellen papier

Verwerkingstijd: 30 minuten
Vraag elke patiënt:

  1. Om de basis van een boom op een eenvoudige manier te tekenen: Een stam waaruit meer takken ontspruiten, in zwarte inkt.
  2. Schilder vanaf deze basis de bloemen op de boom uit met alle gekleurde inkten.

Deze oefening is uitstekend om te ontspannen, want de inkt glijdt vloeiend over het papier. Het is zeer geschikt om snel een esthetisch en bevredigend resultaat te bereiken. Het is daarom ideaal voor de eerste sessies. Dit soort oefening kan heel gemakkelijk omgevormd worden tot een collectief scheppingsproces: In dit geval bent u het die de structuur van de boom tekent en alle deelnemers wordt dan gevraagd de bloemen te maken.

Het zelfportret

Materialen:

  • Viltstiften, potloden
  • Papier

De volgende oefening lijkt voor de hand te liggen: u vraagt elke patiënt om te proberen zichzelf zo goed mogelijk te tekenen. In een groep is dit heel opwindend, want het laat de anderen zien welk idee u van uzelf hebt, dat u dan onder elkaar kunt bespreken. U kunt dan gemakkelijk zien dat uw eigen waarneming een vervormde spiegel is. Dit kan perfect zijn om uw gevoel van eigenwaarde te versterken!

U kunt de oefening ook omkeren: Het is de persoon die tegenover de patiënt staat die moet worden uitgebeeld, vertrouwend op ieders waarnemingsvermogen en geduld.