Module 1, Sujet 1
En cours

Dus, wat doen “zieke hersenen”?

Closeup of brain MRI scan result

Dus, wat doen “zieke hersenen”?

Wat we dus in gedachten moeten houden is dat een functie, zoals een executieve functie, altijd afhankelijk is van een basisfunctie (bijvoorbeeld een zintuiglijke functie). Het vermogen om met de zintuigen waar te nemen is van fundamenteel belang.

De ontwikkeling van de hersenen doorloopt verschillende stadia.

Voor Elisabeth Nuyts is “het eerste stadium van intelligentie het verzamelen van zintuiglijke informatie”. Hier komen genetica, aanpassing en stimulatie om de hoek kijken. Bij de aanpassing van het kind spelen vele factoren een rol: aandacht en aanmoediging, sociale relaties, de manier van leren en de omgeving.

Neurologische ziekten kunnen verklaard worden door bepaalde functionele stoornissen van de hersenen. Hier zijn er een paar van:

Ziekte van Parkinson

Het wordt in verband gebracht met een massale vernietiging van dopamine neuronen. Symptomen zijn onder andere beven, spierstijfheid en loopstoornissen. Tegenwoordig wordt deze ziekte behandeld door zich te richten op de dopamine precursor en op derivaten van deze neurotransmitter, in een poging de dopamine-spiegel te herstellen.

Epilepsie

Epilepsie is een overmatige neuronale transmissie-activiteit, veroorzaakt door zenuwimpulsen en een zeer korte elektrische ontlading van de neuronen in de hersenschors. Een epileptische aanval kan veroorzaakt worden door een tumor, een beroerte of een hoofdwond, of het kan genetisch bepaald zijn.

Multiple Sclerose

Nog een ontstekings- en auto-immuunziekte van de hersenen. MS wordt veroorzaakt door de vernietiging van myeline in bepaalde delen van de hersenen. De neuronen zijn niet langer beschermd en de zenuwimpulsen zijn verstoord.

Motorische stoornissen

Deze stoornissen tasten het motorisch gebied van Brodmann in de frontaalkwab aan dat de spieren van het lichaam bestuurt. De zenuwcellen in dit gebied worden piramidale cellen genoemd.

Er zijn dus veel pathologieën die te wijten zijn aan hersendisfunctie en waarvan de symptomen soms lichamelijk zijn.